Knihovna vyhlásila e-čtenáře roku 2020 a zapojila se do sbírky vysloužilých mobilů

27.03.2021 11:10

KROMĚŘÍŽ - Knihovna Kroměřížska se i době pandemie koronaviru zapojuje do nejrůznějších aktivit. „V rámci desátého ročníku kampaně Březen – měsíc čtenářů jsme v těchto dnech vyhlásili a odměnili nejaktivnější čtenářku loňského roku. Stala se jí paní Martina z Kroměříže,“ uvedla ředitelka Knihovny Kroměřížska Šárka Kašpárková. Knihovna se účastní i celostátní kampaně na podporu ekologie.
„Celostátní knihovnickou kampaň Čtenář roku vyhlašuje již od roku 2011 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Jejím cílem je posilovat společenský význam a prestiž četby a oceňovat ty, kteří služeb knihoven nejvíce využívají. Nejaktivnější čtenáři byli vyhlášeni, přestože je knihovna kvůli koronaviru uzavřená a materiály včetně knih půjčuje přes okénko nebo on-line,“ sdělil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Zmíněná celostátní kampaň na podporu ekologie se jmenuje Čas pro přírodu. Koná se u příležitosti Dne Země, který se každoročně slaví 22. dubna. „Cílem je sesbírat pět tisíc vysloužilých mobilních telefonů a tím přispět částkou 50 tisíc korun Jedličkovu ústavu a školám. Lidé mohou nepotřebné mobily odevzdat prostřednictvím výdejního okénka knihovny z Vrchlického ulice, a to až do 22. dubna. Tím, že je odevzdají a následně proběhne jejich ekologická likvidace a recyklace některých částí, pomohou nejen lidem, kteří to potřebují, ale také přírodě a sami sobě,“ doplnila Kašpárková.
Jde o aktivitu v rámci neziskového projektu REMOBIL, který má za cíl sběr starých a nepotřebných mobilních telefonů v rámci celého Česka. Zároveň se z každého telefonu přispívá desetikorunou na charitativní účely.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž