Kardinál Dominik Duka posvětil zvony kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně

16.08.2021 16:30

VSETÍN – Během titulární Slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, kterou uspořádala vsetínská Římskokatolická farnost v neděli 15. srpna, posvětil kardinál Dominik Duka, primas český, dva ze čtyř nových kostelních zvonů.
„Oba nové zvony – Maria o hmotnosti 490 kg a Růžena z Limy o hmotnosti 110 kg, pocházejí z dílny akademického sochaře Josefa Tkadlece z Halenkova,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
„Děkuji za pozvání k vám na Valašsko a děkuji za příležitost posvětit tyto zvony. Zvony, které mají být symbolem. Symbolem naší křesťanské víry ale také naší ochoty být hlasatelem evangelia," řekl v úvodu mše, kterou také celebroval, kardinál Duka. Připomněl také, že zvon, který svolává, který se dovede radovat, který dovede s námi plakat, má srdce. Je tedy přeneseně symbolem civilizace a lásky k druhému.„Jak jsem se mohl z vaší kroniky dočíst, dějiny Vsetína jsou velmi bohaté, turbulentní a naplněné i mnoha těžkými zvraty. Kéž tyto zvony zní všem,“ dodal kardinál.
„Vše dobře dopadlo, děkuji za účast panu kardinálu Dukovi a dalším hostům, kteří přijali pozvání na tuto mimořádnou událost,“ prohlásil děkan vsetínské farnosti František Král.
„Nové zvony jsou krásné umělecké dílo, jehož zvuk se ponese z kostelní věže našim městem. Zajímavé bylo i setkání s panem kardinálem Dominikem Dukou, který prozradil, že má rád valašskou náturu, tvrdost, odhodlanost, pevnost, ale i srdečnost. Tato slova stvrdil i jeho zápis do pamětní knihy města,“ sdělila místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová.
Vysvěcené zvony budou, spolu se dvěma zvony vyrobenými v loňském roce, v následujících měsícíchzavěšeny do věže kostela. „Předpokládáme, že by měly rozeznít v období dušiček,“ uzavřel děkan vsetínské farnosti František Král.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín