I přes mírný pokles zůstává Kovárna VIVA největší zápustkovou kovárnou v ČR

13.03.2021 08:22

ZLÍN - Moderní průmyslová Kovárna VIVA ze Zlína zveřejnila v těchto dnech své hospodářské výsledky za rok 2020. „Utržila celkem 1 409 milionu korun, což je o 13 % méně než v předchozím roce. S produkcí přesahující 22 tisíc tun si ale stále udržuje pozici největší zápustkové kovárny v České republice. Pro rok 2021 plánuje mírný růst i masivní investice a příjem nových zaměstnanců,“ informovala mluvčí společnosti Kateřina Martykánová.

Rok 2020 nebyl pro mnohé průmyslové podniky tím nejlepším. Produkce citelně klesala kvůli pandemii koronaviru i ekonomickému útlumu. I v této situaci si však zlínská Kovárna VIVA udržela své hospodářské výsledky a finanční stabilitu na dobré úrovni.
„Významný pokles poptávky jsme zaznamenali v prvním pololetí. Naopak koncem roku již registrujeme její mírné oživení,“ uvedl František Červenka, předseda představenstva a výkonný ředitel kovárny. „Pokles tržeb tak byl ve srovnání s dalšími firmami v oboru jen mírný,“ dodal.

Vyjádřeno v číslech – tržby byly o 13 % nižší než v roce 2019 a dosáhly výše 1,409 miliardy korun. Ani přes tento pokles ale Kovárna VIVA nepolevila v investicích. Do modernizace výrobních procesů zejména v oblastech obchodu, údržby, nástrojárny a interní logistiky bylo vloženo 114 milionů Kč. Na rok 2021 jsou v plánu další investice do obnovy a modernizace kovacích linek a do produktivity výroby v objemu 103 milionu korun. „Díky oživení poptávky u našich zákazníků předpokládáme v tomto roce mírný růst tržeb,“ doplnil František Červenka.

Kovárna se také dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků. Aktuálně hledá kováře, obsluhu CNC strojů a další výrobní profese. Volné pozice i pestrou nabídku zaměstnaneckých benefitů zveřejňuje na https://www.viva.cz/kariera/volne-pozice.

O firmě

Kovárna VIVA vyvíjí a vyrábí díly pro Bosch, Scania, ZF Group, Poclain Hydraulics či Kion a další významné firmy. Sídlí v místě původních strojíren ZPS Zlín v bývalém baťovském areálu a společně s několika dalšími firmami dlouhodobě usiluje o rozvoj a zachování průmyslové výroby na Zlínsku a udržování baťovských tradic.  Kovárna VIVA a.s. je členem skupiny Třinecké železárny - MS.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Kovárna VIVA