Hvězdárna rozšiřuje svůj geopark

17.05.2021 13:59

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Geologickou expozici v areálu valašskomeziříčské hvězdárny obohatí nové exponáty. Zatím ji tvoří pouze ukázky hornin Vnějších Západních Karpat. Brzy se venkovní expozice rozšíří o další oblast.
„Návštěvníkům představíme převážně metamorfované horniny takzvaného jesenického krystalinika. Pocházet budou z Jeseníků, zejména z Bruntálska, kde je množství geologicky zajímavých útvarů,“ prozradil ředitel hvězdárny Libor Lenža
S rozmístěním jesenických hornin budou souviset i drobné stavební úpravy. „Okolo nových přírůstků vybudujeme chodníky, které expozici propojí s jinými pěšími komunikacemi v areálu hvězdárny,“ upřesnil ředitel hvězdárny. 
Projekt v hodnotě bezmála jednoho milionu korun bude probíhat od letošního června do února příštího roku. „Bude technicky i administrativně velmi náročný. Vhodné horniny musíme v lomech a přírodních lokalitách vytipovat, v některých případech až poté, co získáme povolení ke vstupu,“ vysvětlil Libor Lenža.
„Získané exponáty bude nutné přepravit k nám a menší vzorky i do geologické expozice ve slovenské partnerské hvězdárně v Kysuckém Novém Mestě. V naší hvězdárně bude navíc zapotřebí bezpečně překlenout část vnitřních inženýrských sítí,“ uzavřel ředitel hvězdárny.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí