Hvězdárna má nový speciální dalekohled k pozorování Slunce

29.04.2021 07:38

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - S novým dalekohledem snad už brzy vstoupí valašskomeziříčská hvězdárna do nové návštěvnické sezony.
„Jedná se o speciální dalekohled pro pozorování Slunce. Zvláštní je v tom, že propouští pouze jednu vlnovou délku. V ní lze pozorovat například protuberance a chromosférické erupce, které pouhým okem nebo obyčejným dalekohledem nejsou viditelné,“ vysvětlil ředitel hvězdárny Libor Lenža.
Nový dalekohled najde široké uplatnění. „Sloužit bude zejména školním výpravám, které k nám zavítají. S jeho pomocí se děti blíže seznámí nejen se Sluncem, ale i se strukturou jeho atmosféry a základními ději, které se na této hvězdě odehrávají. Mimo to budeme dalekohled využívat při pozorováních pro veřejnost,“ dodal Lenža.
Přístroj, pořízený nákladem téměř 100 tisíc korun, bylo nutné nejprve zkompletovat a vyladit. „Obojí i s připevněním ke stativu trvalo zhruba půl hodiny. Při každém dalším použití budeme k přípravě potřebovat jen deset minut,“ odhaduje odborný pracovník hvězdárny Petr Zelený. „Už se těšíme, až sem po dlouhé pauze přijdou první návštěvníci a my jim nový dalekohled budeme moci předvést,“ řekl Petr Zelený.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí

Pod foto: Ředitel hvězdárny Libor Lenža.