Hulínská radnice nastavila strategii péče o zeleň

03.06.2021 12:07

HULÍN – Nakrátko střižený trávník na frekventovaných místech, u domů a sídlišť, o něco vyšší tráva v parku Mezivodí a na dalších místech, kde se nepředpokládá denní pohyb lidí. „Město Hulín pokračuje v nastavené strategii péče o zeleň, která zohledňuje vývoj počasí, funkční a estetické potřeby města a jeho obyvatel i potřeby samotné trávy,“ informoval Zdeněk Dvořákk z Útvaru tajemníka MěÚ Hulín.
Kombinace uvedených kritérií je důvodem, proč trávníky na území Hulína, Záhlinic a Chrášťan mají nestejnou výšku. „V posledních letech ponecháváme vyšší trávu v několika lokalitách, například v parku Mezivodí, na Podstávku, prostě tam, kde se nepředpokládá častý pohyb lidí po těchto plochách. Nakrátko sečeme trávu u domů a na sídlištích, s ohledem na alergie a likvidaci parazitů, zejména klíšťat,“ vysvětlil Antonín Huťka, ředitel městské společnosti Kombyt Servis, která má péči o zeleň na starosti.
Plochy s kratšími a delšími sestřihy zelených ploch jsou letos stejné jako v minulém roce. Důvodem je podobné počasí, tedy spíše chladnější a s dostatkem vláhy, a také fakt, že systém péče se vloni osvědčil.
Pravidelné deště a dosavadní teploty jen výjimečně přesahující 20 stupňů celsia trávě svědčí a je proto hustá a rychle roste. Pro pracovníky společnosti Kombyt Servis to ale znamená, že musí vynakládat zvýšené úsilí na její seč. Tu aktuálně zajišťuje pět až šest pracovníků. „Trávu sečeme dle možností, jak personálních, tak z hlediska počasí, přičemž třeba za intenzívních dešťů sekat trávu nelze. Proto žádáme občany o určitou trpělivost a pochopení. Všechny zelené plochy nelze ošetřit hned, mohu je ale ujistit, že na ně vždy nakonec dojde,“ vzkázal Antonín Huťka.
Hulín i jeho místní části jsou vyhlášené ošetřovanou zelení a pestrou květinovou výzdobou, která se každý rok obměňuje. Do záhonů a truhlíků se sází tisíce nových květin. „Peče o ně a také o trávníky je velmi náročná a je za ni potřeba lidem z Kombyt Servis patřičně poděkovat. Protože výsledek stojí za to a máme na zeleň v našem městě spoustu kladných ohlasů,“ prohlásil Roman Hoza, starosta města Hulína. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Hulín