Hulín chystá výsadbu třiceti lip

16.05.2021 07:39

HULÍN – Město Hulín chystá výsadbu třiceti lip. Dvacet těchto stromů se na podzim objeví v úseku mezi Hulínem a Chrášťany, deset bude růst u hřiště v Záhlinicích.
„Jde o náhradní výsadbu uloženou odborem rozvoje města a životního prostředí pro Správu železnic, což mimo jiné znamená, že hulínská radnice se na ni nebude finančně podílet, pouze ji pomůže zrealizovat,“ upřesnil Richard Novák, vedoucí odboru správy majetku Městského úřadu Hulín.
„Výsadbu nové zeleně město Hulín dlouhodobě podporuje. Například v listopadu loňského roku došlo v Záhlinicích k vysazení stromořadí, které tvoří 16 habrů obecných. Nachází se na pozemku mezi komunikací I. třídy a plochou určenou k výstavbě rodinných domů. Náklady dosáhly výše cca 200 tisíc korun a z větší části je pokryla dotace z Národního programu Životního prostředí, a to prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky,“ řekl Zdeněk Dvořák z Útvaru tajemníka MěÚ Hulín.
„Tímto počinem přispíváme ke zlepšení životního prostředí v Záhlinicích a jejich okolí. Habr obecný byl vybrán proto, že jde o dřevinu vhodnou do protihlukových stěn a nová alej tak vytvoří přirozené optické oddělení budoucích rodinných domů od silnice, sníží hlučnost a prašnost a zachytí hluk a škodliviny z dopravy. Přispěje tak ke kvalitnějšímu bydlení,“ upozornil starosta Hulína Roman Hoza.
Nové stromy a další zeleň se sázely i na letním koupališti v Hulíně v rámci příprav areálu na novou sezonu, která začne počátkem června.
Město podle Zdeňka Dvořáka bude realizovat i další projekty vstřícné k životnímu prostředí. Letos například půjde o výsadbu biokoridorů a biocenter v katastru města, náklady přesahující osm milionů korun pokryje v plné výši dotace z Ministerstva životního prostředí ČR. Stejně jako v předchozích letech se ve velkém vysazují letničky a další květiny.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Hulín