Harmonické propojení arciloutny a cimbálu rozezní nádvoří zlínského zámku

03.08.2021 13:59

ZLÍN - Živý Zlín pokračuje v nabídce mimořádných letních koncertů na zlínském zámku. Neotřelé muzikantské spojení loutnisty Ondřeje Jaluvky a cimbalisty Petra Pavlince nabídne večer plný skladeb evropské renesance a baroka spolu s autorskými úpravami lidových písní. „Souhrou těchto dvou vynikajících interpretů vznikl hudebně ojedinělý program, který stojí za poslechnutí. Koncert s názvem Ej, ženy, ženy/Acqua madonna se uskuteční ve středu 4. srpna na nádvoří zámku Zlín,“ informovala Jaqna Kubáčová, vedoucí agentury Živý Zlín.
Program: Vincenzo Capirola / Giovanni Girolamo Kapsberger / Adrien LeRoy / Orlando di Lasso / Heinrich Ignaz Franz Biber / Petr Pavlinec / Claudio Monteverdi / Ondřej Jaluvka
Ondřej Jaluvka je rodák z Uherského Hradiště nyní žijící ve francouzském Nimes. Hru na loutnu studoval u Rolfa Lislevanda a Eugèna Ferrého na Staatliche Hochschule für Musik Trossingen a Conservatoire Supérieur de Lyon.
Aktivní muzikant, improvizátor a skladatel Ondřej od svých gymnaziálních let koncertuje ve Španělsku, Francii, Palestině, Chile a dalších státech. Nahrává alba (poslední album Gravitace, natočené spolu s Jakubem Cermaque, bylo nominováno na cenu Grammy za nejlepší album alternativní hudby) a spolupracuje s dalšími hudebníky, jako jsou např. Jiří Pavlica, Jaap Schröder, Gabriel Garrido, Amwaj choir, Amandine Beyer a další.
Petr Pavlinec z Velké nad Veličkou spolupracuje s Horňáckou cimbálovou muzikou Martina Hrbáče, s Cimbálovou muzikou Moravia a uskupením Musica Folklorica. V současné době je ředitelem Základní umělecké školy ve Velké nad Veličkou, hru na cimbál vyučuje také ve slovenské Myjavě.
Nahrál a produkoval několik desítek CD, spolupracoval na několika multižánrových projektech s kapelami Čechomor, Neřež, Chiasmatic, Die Flotten Geister, Paladran. S Českou televizí spolupracoval na několika dílech pořadu Folklorika. Jako interpret a skladatel se účastnil několika mezinárodních projektů. Je držitelem mnoha ocenění, získal 2. místo v americké International Songwriting Competition 2013 v kategorii World Music. CD Nejen zahrádečky bylo nominováno na žánrovou cenu Anděl. Získal také prestižní ocenění Foskar za individuální hudební výkon.
„Živý Zlín připravil v rámci série mimořádných letních koncertů také Barokní koncert – B. M. Willi, T. Netopil, P. Nikl (LHAK) (17. srpna/19.30/nádvoří zámku) a koncert cimbálové muziky Harafica (3. 9. 202119.00/nádvoří zámku). 21. srpna pak do Zlína zavítá Divadlo kjógen s originálními japonskými fraškami (21. srpna/19.00/nádvoří zámku),“ dodala Jana Kubáčová.
Vstupné 140 Kč / Senior 100 Kč / předprodej na pokladně expozice Malý svět poznání1. patro, zámek Zlín, út – ne 14:00-18.00 / rezervace: info@zivy-zlin.cz. Událost proběhne v souladu s aktuálními nařízeními vlády. Z akce pořizujeme foto a AV záznamy. Za nepříznivého počasí akce proběhne v sále zámku.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Agentura Živý Zlín