Galerie Václava Chada představí dílo naivní malířky a básnířky Marie Kodovské

07.10.2021 16:00

ZLÍN - Svébytnou malířku Marii Kodovskou mohou díky výstavě nazvané Chtěla by toulat se v pohádkovém kraji objevovat a obdivovat návštěvníci Galerie Václava Chada v zámku ve Zlíně. Slavnostní vernisáží bude zahájena ve čtvrtek dnes v 17 hodin. Komentovanou prohlídku za účasti autora výstavy, historika Michala Vyhlídala, nabídne galerie v sobotu 27. listopadu.  O den později pak výstava končí.
Česká naivní malířka a básnířka Marie Kodovská započala svou výtvarnou tvorbu až ve věku 52 let. Díky malování i básnické tvorbě mohla stvořit svoji pohádku a realizovat svůj sen, toulat se v pohádkovém kraji. „Pohádka a sen ve smyslu touhy, přání byly od počátku její básnické a výtvarné tvorby oněmi zásadními tématy právě proto, že její život rozhodně žádnou pohádkou ani splněným snem nebyl,“ vysvětlil autor výstavy Michal Vyhlídal. Autorka totiž pocházela z chudé kopaničářské oblasti Slovácka, v dětství jin avíc postihla nehoda s následkem doživotně ochrnuté pravé ruky. V dospělosti žila v Rýmařově v podhůří Jeseníků a pracovala v textilní továrně.
Prvním impulsem k výtvarné práci jí byl v roce 1964 katalog z legendární výstavy Naivní umění v Československu.„Je s podivem, jak rychle dokázala přejít od konkrétní formy a epického zobrazení ke zcela osobité stylizaci a nadčasovosti tématu; zároveň postupně opustila drobnopisnost a dekorativnost pro stavbu obrazu plochou a linií,“ přiblížil Michal Vyhlídal. Náměty jí byla její minulost, záliba v pohádkách, která poslouchala v rozhlase. Fascinovaly ji moře a podmořský svět. Přírodě, jíž byla citlivou a pokornou pozorovatelkou, věnovala cyklus Měsíců a Ročních období.
Nedílnou součástí její výtvarné tvorby byly od počátku psané slovo a text; strojopisy naopak doprovázela stejně originálními ilustracemi. Její dílo zahrnuje velkoformátové tempery z 60. let, později i akvarely a perokresby, pastely, voskovky či koláže.
„Je krásné jít do pohádky […] a žít si jako král / stvořit s obrazů si sál / čím víc krásší čím víc dál / srdce moje ducha chval,“ zvou do snové krajiny slova autorky. Výstava je v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku otevřena od 7. října do 28. listopadu, vždy od úterý do pátku mezi 10. a 17. hodinou. Vstupné je jednotné ve výši 50 Kč. Otevřeno je také během Zlín Design Marketu – 27. 11. od 10 do 20 hodin a 28. 11. od 10 do 16 hodin. Komentovaná prohlídka s autorem výstavy Michalem Vyhlídalem se koná v sobotu 27. listopadu od 15 hodin. Mimo uvedené termíny je možné si domluvit individuální prohlídky na galerie@zlinskyzamek.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Galerie Václava Chada