Festival FolklorikaFest 2021 spojuje uměním tradici a budoucnost

14.08.2021 07:07

PRAHA, UHERSKÉ HRADIŠTĚ, STARÝ HROZENKOVHistoricky první ročník festivalu dětských souborů a skupin se uskuteční v termínu od 20. do 22. srpna v přírodním amfiteátru Kopaničárských slavností ve Starém Hrozenkově. Veřejnosti zcela zdarma představí desítky souborů a skupin z Čech, Moravy a Slovenska. Každý festivalový den navíc uzavřou umělci zvučných jmen.

Festival, jehož pořadatelem je Nadační fond Folklorika, představí každý den na tři stovky účinkujících. Návštěvníci se budou moci těšit z vystoupení dětí z tanečních a hudebních oborů, cimbálové muziky i vybraných sólistů a seskupení.

Páteční program, který je věnován moderní hudbě a především modernímu tanci, začíná ve 14.00, stejně jako po všechny dny, a otevře jej mladý vynikající houslista Marco Cano. Následně se předvedou dětské taneční skupiny od mažoretek, přes discodance až po akrobatické tance. Na závěr pátečního programu se představí Lipo, ATMO music a Verona, které ve vybraných skladbách doprovodí tanečníci z dětských skupin. Sobotní a nedělní program je věnovaný folklóru, kdy se po oba dny představí folklórní soubory z Moravy, Čech a Slovenska a vždy bude festivalový den zakončen tím nejlepším, co daná oblast nabízí. V sobotu to bude celovečerní pořad VUS Ondráša v neděli celý festival zakončí koncert cimbálové muziky Ciganski Diabli, se kterou se představí i děti z cimbálových muzik Základní umělecké školy Folklorika.
Ačkoli je organizátorem festivalu Nadační fond Folklorika za přispění obce Starý Hrozenkov, nemohl by se konat bez podpory partnerů a příznivců fondu. Pro návštěvníky tak bude přístupný zcela zdarma. Festivalovou atmosféru na konci letních prázdnin doplní také doprovodný program, který nabídne taneční i hudební workshopy, a to i pro širokou veřejnost, jarmark regionálních řemesel, krojů, krojových součástí a módních doplňků inspirovaných lidovým uměním. Návštěvníci si budou moci přímo na místě zakoupit regionální gastronomické produkty, a to včetně nabídky malých pivovarů a vinařů. Barevnou podívanou v závěrech festivalových dnů slibují pestré ohňostroje.

Tradiční folklorní umění festival nestaví do kontrastu s populární hudbou, naopak se snaží oba žánry propojit podle svého motta Tradice pro budoucnost. Pomyslný průsečík nejrůznějších uměleckých přístupů tak má motivovat především děti k objevování nového a posouvání vlastních hranic.

Kompletní program festivalu najdete na https://fest21.zusfolklorika.cz a také na jeho profilech na sociálních sítích Facebook a Instagram.
Vlastimil Langer

Zdroj: Nadační fond Folklorika
Foto: ZUŠ Folklorika