Evropský týden mobility opět nabídne spoustu zajímavých akcí

16.09.2021 07:21

OTROKOVICE - Evropský týden mobility se tradičně koná v evropských zemích e dnech 16. – 22. září. Kampaň v Otrokovicích doprovodí celá řada bezpečnostních, kulturně-vzdělávacích a sportovních aktivit. Soubor akcí organizuje Dům dětí a mládeže Sluníčko v součinnosti s odborem dopravně-správním, Městského úřadu Otrokovice.
„Kampaň Evropského týdne mobility se již tradičně snaží upozorňovat na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a snaží se nabízet různé způsoby jeho řešení. Téma letošního roku je Bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou Cestovat zdravě = cestovat udržitelně,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková
„Těší mě, že zejména chůze, běh, kola i koloběžky se stávají stále častějšími prostředky pro cestu do práce, pohyb po městě i regionu. Na tento trend reagují také Otrokovice postupným rozvojem stávající sítě cyklostezek. Pokusme se každý svým zodpovědným přístupem přispět k tomu, abychom se mohli v našem městě cítit spokojeně. Společně můžeme docílit, aby Otrokovice byly městem, kde můžeme bezpečně chodit a jezdit na kole a kde můžeme zdravě žít,“ řekla starostka města Hana Večerková.
Město Otrokovice se poprvé významněji zapojilo do Evropského týdne mobility v roce 2013. I letos mohou obyvatelé a návštěvníci města využít v rámci kampaně pestré nabídky aktivit, které jsou zdarma. (Výjimkou je pouze interaktivní výstava hraček, na kterou je vstup zpoplatněn). Děti mohou společně s rodiči probádat Otrokovice na (nejen) kole, vyzkoušet v Otrokovické BESEDĚ chytré hračky, na dopraváčku si ověřit znalost jízdy podle předpisů nebo si zaběhat na stadionu TJ Jiskra Otrokovice pro nadační účely. Zvláště dospělí jistě ocení možnost vyjížďky na koloběžkách, cvičení se Sportklubem EVA, nebo se mohou zapojit do sbírky Kola pro Afriku.
„V souvislosti s covidem-19 nám bylo hygienickou stanicí doporučeno neuskutečnit akci Den bezpečnosti, kde se měly prezentovat složky integrovaného záchranného systému. Pevně věřím, že v příštím roce se tato oblíbená akce opět na Štěrkoviště vrátí,“ sdělila Renáta Krystyníková, vedoucí odboru dopravně-správního.
Ve středu 22. září bude na území měst Otrokovice a Zlín MHD pro všechny zdarma. Vyvrcholením celého týdne bude sobotní akce Den bez aut s DDM Sluníčko, která se uskuteční tentýž den v odpoledních hodinách v parku před Společenským domem na Bahňáku.

Veškeré aktivity, které jsou v rámci Evropského týdne mobility organizovány, mají pomáhat učit všechny zúčastněné zodpovědnosti k sobě samým, ale také vůči svému okolí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice