Ekocentrum Na Pasece ve Zlíně-Velíkové je finalistou soutěže Adapterra Awards

12.08.2021 10:32

VELÍKOVÁ - Třetí ročník soutěže Adapterra Awards hledá inspirativní příklady toho, jak přizpůsobit krajinu, města a domy dopadům klimatických změn. Odborná porota z rekordního počtu 101 přihlášených projektů vybrala do finálového kola 18 projektů, mezi nimi i projekt ekocentra ze Zlínského kraje.
„Jedním z příkladů dobré praxe je i Ekocentrum Na Pasece ve Zlíně-Velíkové,“ uvedl Martin Ander, vedoucí programu klimatických adaptací z Nadace Partnerství. Zahrnuje jednu z prvních tuzemských realizací takzvaných biosolárních střech – tedy střech pokrytých vegetací a zároveň solárními panely. Podle něj je tato kombinace prospěšná jak pro samotnou technologii, tak pro rostliny na budově.
Tento inovativní koncept byl oceněn odbornou porotou i v soutěži Zelená střecha roku 2021 prvním místem v kategorii Veřejná zelená střecha extenzivní.
Hlasovat pro nejsympatičtější projekt v soutěži Adapterra Awards může do 15. října také veřejnost, a to v kategorii Cena sympatie. Podpořit až dva favority z finálové osmnáctky mohou lidé na www.adapterraawards.cz. V soutěži se zájemci mohou inspirovat projekty jak z volné krajiny, tak i z městského prostředí.
„Vítěze veřejného hlasování vyhlásí Nadace Partnerství spolu s vítězi vybranými odbornou porotou a speciálními oceněními, jako je nejlepší projekt na území hlavního města Prahy či nejlepší projekty česko-rakouského příhraničí, na slavnostním večeru 4. listopadu v Praze,“ dodal Martin Ander.
Doprovodná odborná konference pod hlavičkou soutěže Adapterra Awards a Nadace Partnerství se bude konat již potřetí a letos bude zaměřena na adaptaci měst na projevy klimatické změny.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Společnost Youngster