Dobrovolníci uklidí cyklostezky, zapojit, se může každý

01.04.2022 11:08

OTROKOVICE - V sobotu 2. dubna je hlavní jarní termín největší celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme Česko, zaměřené na úklidy černých skládek a drobného nepořádku.

„Organizátoři výzvy Do práce na kole za Zlín a Otrokovice se domluvili na společném úklidu u cyklostezky Otrokovice - Zlín. Uklízet se bude i v dalších lokalitách. V Otrokovicích se bude uklízet u cyklostezky od kruhového objezdu u ČOV po altán v blízkosti sídliště Trávníky. Celý úsek bude rozdělen na několik kratších, které budou přiděleny jednotlivým úklidovým skupinám. Účastníci se sejdou v sobotu 2. dubna v 10 hodin,“ uvedla tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová

„Sraz dobrovolníků ze Zlína je 2. dubna v 9.30 hodin u cyklostezky v Malenovicích, ulice Tečovská, v blízkosti MHD zastávky. Pytle a rukavice jsou zajištěné, sdělil Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
Po úklidu se společně brigádníci ze Zlína a Otrokovic sejdou u odpočívadla s altánkem vedle velkého splavu na Trávníkách v Otrokovicích, kde je naplánováno opékání špekáčků a jiné občerstvení, jako například teplý čaj. Zde bude nachystána i voda a mýdlo na umytí rukou. V roce 2019 dobrovolníci v této lokalitě nasbírali cca 25 pytlů různých odpadků, především PET lahví, obalů od potravin, plechovek, hadrů, plastů, skla. Jarní úklid u cyklostezky je  jednou z doprovodných akcí motivační výzvy Do práce na kole, koloběžce, pěšky, nebo poklusem 2022 (DPNK 2022), kam se zájemci mohou registrovat až do 30. dubna. 

Uklízet se nebude jen kolem cyklostezky. Na webu www.uklidmecesko.cz je na mapě Otrokovic registrováno pět dalších míst, kde se sejdou dobrovolníci, aby pomohli přírodě a udělali své okolí hezčím. Uvedeny jsou i podrobnosti o úklidu.

Zapojit se může každý. Pro propojení s organizátory je nejlepší zaregistrovat se na https://www.uklidmecesko.cz/zapojitse/dobrovolnik/ a připojit se k již existující skupině.

„Naším cílem není donekonečna uklízet nepořádek po jiných. Proto jsme vyvinuli aplikaci KAMsNIM.cz, pro ty, kteří by snad i dnes, v době sběrných středisek a všudypřítomných kontejnerů na tříděný odpad nevěděli,“ uvedl autor projektu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko. Aplikace poradí, kde můžete ve svém okolí legálně a v drtivé většině i bezplatně odevzdat jak běžný odpad z domácnosti, tak například i prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektro, baterie, světelné zdroje, velkoobjemový odpad, nebo třeba i odpady nebezpečné.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice