Do škol a dětských domovů míří devět elektromobilů

02.05.2024 13:02

ZLÍNSKÝ KRAJ – Klíče od devíti nových elektromobilů si v úterý 30. dubna slavnostně převzali jejich noví uživatelé od krajské radní pro oblast školství Zuzany Fišerové. Nové sedmimístné vozy Opel Combo-e Life budou sloužit školám a dětským domovům, které kraj zřizuje. Hejtmanství nová auta na elektrický pohon pořídilo v rámci projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace.

„Od krajského úřadu dnes nová auta zamíří do Dětských domovů v Liptále, Valašských Kloboukách a Zlíně. Další budou sloužit na gymnáziích v Kroměříži, Slavičíně a Starém Městě. Jedno auto získá do užívání Střední škola nábytkářská a obchodní v Bystřici pod Hostýnem. A dva elektrické vozy si převzalo Střední odborné učiliště Uherský Brod,“  informovala Zuzana Fišerová.

„K dnešnímu dni je v provozu u krajem zřizovaných organizací už celkem 25elektromobilů. Prvních pět zakoupil kraj už v loňském roce z menšího pilotního projektu pro sociální služby. Nákup zbývajících 20 je součástí projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace, kde pořídíme celkem 58 elektromobilů a k nim 57 neveřejných nabíjecích stanic za více než 53 milionů korun. Z toho přes 22 milionů korun se nám podařilo získat z dotačních zdrojů,“ doplnil náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a dotace Lubomír Traub.

„Elektromobily z projektu Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace nahradí 45 vozů se spalovacím motorem v organizacích kraje, zbývajících 13 vozový park rozšíří. Z nich 35 vozů získají do užívání školské organizace, do sociálních služeb kraj pořídí 18 elektroaut, pro potřeby Zlínského kraje budou určeny tři elektromobily a dvě vozidla budou sloužit krajským kulturním organizacím. Všechna vozidla na elektrický pohon by měla být dodána do konce února 2025,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Projekt Elektromobily pro Zlínský kraj a jeho organizace je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR, který na jeho podporu získal prostředky z Evropské unie z fondu Next Generation EU.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj