Do mezinárodní výzvy City Nature Challenge 2021 se letos poprvé zapojuje také zlínská univerzita

01.05.2021 12:25

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Celosvětový projekt City Nature Challenge 2021 začíná dnes a potrvá do 3. května. „Do soutěže, kdy mezi sebou soupeří města z celého světa o co největší počet pozorování rostlin a živočichů, se zapojila také Fakulta logistiky a krizového řízení v Uherském Hradišti. Zapojit se může prakticky kdokoliv. Stačí si do svého mobilního telefonu stáhnout aplikaci iNaturalist a potom už jenom fotit,“ uvedla tisková mluvčí univerzity Petra Svěráková.
„Lidé tak mohou objevovat přírodu přímo v srdci Slovácka. Stačí mít otevřené oči dokořán a v ruce chytrý mobil nebo fotoaparát. Své úlovky pak lidé mohou nahrát právě do mobilní aplikace. Hledají se ptáci, savci, plazi, motýli, brouci, houby, rostliny, prostě vše živé,“ popsal akci Matyáš Adam, koordinátor z Fakulty logistiky a krizového řízení.
Právě propojení široké veřejnosti s výzkumníky v rámci tzv. občanské vědy, je jedním z nejlepších způsobů, jak studovat přírodu a její biologickou rozmanitost. Veškerá pozorování se uskuteční v katastru Uherského Hradiště, Kunovic a Starého Města.
„Velmi mě těší, že se naši studenti rozhodli zapojit do této akce, a mohou tak být součástí tohoto výjimečného celosvětového projektu,“ řekla děkanka FLKŘ Zuzana Tučková.
Akci v Uherském Hradišti organizuje Fakulta logistiky a krizového řízení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ve spolupráci s Přírodovědným centrem Trnka, oddělením DDM Uherské Hradiště a s Informačním centrem pro mládež Uherské Hradiště.
Výzva odstartovala v roce 2016 v USA, kdy mezi sebou soutěžila dvě města – Los Angeles a San Francisco. Tehdy lidé zaznamenali přes dvacet tisíc pozorování a soutěž se rychle rozšířila do dalších amerických měst a postupně do celého světa. V loňském roce se zapojilo do klání 244 měst z 40zemí, zúčastnilo se přes 43 tisíc lidí a bylo zaznamenáno více než 800 tisíc pozorování. Letos se do soutěže z České republiky připojila Praha, Brno a právě Uherské Hradiště.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati