Do dopravního systému Zlína zasáhne v létě rekonstrukce Březnické ulice

21.06.2021 12:05

ZLÍN - Významným dočasným zásahem do fungování dopravního systému Zlína bude letos v létě a na podzim rekonstrukce Březnické ulice od zimního stadionu po okružní křižovatku U Majáku.
„Automobily ve směru od Březnice budou muset použít objízdnou trasu přes Kudlov. Stavbu Ředitelství silnic Zlínského kraje za 32,5 milionu korun spolufinancuje Evropská unie,“ uvedl tiskový pracovník Vojtěch Cekota.
Předmětem díla je stavební úprava silnice v celkové délce 2 179 metrů. Začátek řešeného úseku je situován do místa začátku levostranné zárubní zdi s chodníkem u Zimního stadionu Luďka Čajky, konec úseku se nachází za okružní křižovatkou ve čtvrti U Majáku.
„V úseku bude provedena rekonstrukce vozovky pomocí technologie recyklace za horka s následným položením nové obrusné vrstvy. V místě porušených okrajů vozovky je navržena celková výměna konstrukce vozovky včetně případné sanace podloží. Po dobu sanace okrajů budou rozebrána stávající ocelová svodidla. Na dvou místech bude upraven nevhodný příčný sklon v pravotočivém směrovém oblouku. Zastávkové pruhy linkové dopravy před okružní křižovatkou budou předlážděny. Z prstence okružní křižovatky a dlážděné srpovité plochy bude odstraněn dlážděný kryt a nahrazen asfaltovými vrstvami. Dosavadní směrové a výškové parametry silnice zůstanou zachovány,“ popsal práce Vojtěch Cekota.
Součástí stavby je obnova nezpevněných krajnic včetně obnovy podélných odvodňovacích žlabů. V levotočivém směrovém oblouku budou doplněna chybějící svodidla v délce 180 metrů. Bude provedena sanace povrchu dvou pravostranných opěrných zdí o délce 94 a 30 metrů a bude obnoveno svislé a vodorovné dopravního značení. Budou vyměněny stávající dešťové vpusti včetně přípojek do dešťové kanalizace, která již byla během letošního jara opravena bez nutnosti zásahu do vozovky. Porušené kanalizační šachty budou vyměněny za samonivelační. Součástí stavby je také úprava připojení sjezdů a účelových komunikací.
Zhotovitelem stavby je firma PORR, a. s., Praha. Smluvní cena za tuto zakázku činí 32,569 milionu korun (vč. DPH). Stavba bude spolufinancována z fondů EU prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Předpokládá se, že první etapa stavebních prací s dopravními omezeními bude zahájena 1. července 2021 a potrvá nejdéle do 25. srpna. Následovat bude druhá etapa stavby se zahájením 6. září a ukončením koncem října tohoto roku.
Během prací dojde také k omezení provozu včetně přetrasování linek MHD.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje