Dny Země v Rožnově – čištění studánek, úklid města i soutěže pro občany

18.04.2021 07:02

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Středisko volného času Rožnov společně s městem Rožnov pořádají ve dnech 19. – 25. dubna několik akcí v rámci Dnů země. „V letošním roce se jedná o odlišný koncept než v předchozích letech vytvořený tak, aby se mohly Dny Země realizovat i době pandemie. Pro obyvatele Rožnova pod Radhoštěm jsou připraveny události jako čistění studánek, úklid rožnovské přírody pro mateřské a základní školy, dobrovolnický týden nebo prohlídka popelářského auta v městském parku,“ uvedla tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

„Akce Dny Země jsme se rozhodli v letošním roce uspořádat malinko jinak, než tomu bylo v předchozích letech. Akcí bude více, budou rozloženy do celého týdne, tudíž věříme, že se budou moci konat i době pandemie. Spojili jsme síly se Střediskem volného času a věřím, že se akcí zúčastní jak mateřské a základní školy, tak i občané Rožnova,“ uvedla koordinátorka Zdravého města a MA21 Iveta Dorotíková.

Lidé se mohou těšit na otevírání a čištění studánek, seznam všech sedmi studánek lze najít na www.svcroznov.cz a na daných místech bude na děti po vyčištění studánky čekat malé překvapení. Zároveň se občané mohou zapojit do slosování o ceny, stačí se vyfotit u studánky a poslat fotografii na soutezime@svcroznov.cz. Jednou z dalších přichystaných akcí je výzva Dobrovolnický týden, aneb ukliď kousek Rožnova.
„Stačí si vyzvednout pomůcky pro úklid v dopoledních hodinách ve Středisku volného času. Pak stačí jít třeba na procházku, a přitom posbírat volně poházené odpadky do igelitového pytle, který nafasujete v SVČ. Pytel pak prosíme vyhodit do nejbližšího kontejneru,“ říká Blanka Kopřivová s tím, že v případě velkého objemu odpadu je možno zanechat ho u nejbližší příjezdové cesty a kontaktovat mobilní telefon 731 413 958. I zde je možné se zapojit do slosování o ceny, opět se stačí při úklidu vyfotit a fotografii zaslat na soutezime@svcroznov.cz.

Do úklidu rožnovské přírody se mohou zapojit také mateřské a základní školy spolu s pedagogy SVČ. Pro děti bude v tomto týdnu nachystána ekologická hra v terénu. Přihlásit se mohou zástupci MŠ a ZŠ na b.koprivova@svcroznov.cz.

„Závěrečná akce se bude konat v pátek 23. dubna v městském parku, kde bude přistaveno popelářské auto, které bude dětem z mateřských škol k dispozici k prohlédnutí. Pro děti také chystáme pohybové hry a soutěže od 9:00 do 12:00 hodin. Z důvodu pandemie je však nezbytné, aby se nám zástupci z mateřských škol nahlásili předem na e-mailu iveta.dorotikova@roznov.cz,“ doplnila koordinátorka Zdravého města a MA21 Iveta Dorotíková.

Všechny informace lze nalézt na facebookových stránkách Zdravého města Rožnov pod Radhoštěm nebo www.svcroznov.cz. Akce jsou realizovány v rámci Místní agendy 21 a Zdravého města.
Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm

Foto: Archiv SNZ