Divadlo v Lidovém domě ve Vsetíně představí souborné dílo Williama Shakespeara

05.08.2021 14:00

VSETÍN - Divadlo v Lidovém domě (DvLd) ve Vsetíně se připravuje na premiéru, jakou ještě toto město nezažilo. „V sobotu 7. srpna ve 20.30 hodin začne trojice vsetínských herců s nejkomplexnějším představením všech téměř čtyřiceti her Williama Shakespeare. Inscenace, při které si diváci doplní své vzdělání a přitom budou plakat smíchy, nese název Souborné dílo Williama Shakespeara ve zkrácené verzi. Přestavení se za příznivého počasí uskuteční na venkovní scéně za divadlem,“ sdělila Renata Trličíková z divadla.

Podle ředitele a jednoho z protagonistů této shakespearovské férie Pavla Rejmana se mohou diváci těšit na parodii hraničící se stand up comedy. „V historii vsetínského divadla se nic podobného neuskutečnilo,“ předesílá ředitel divadla a dodává: „Pro diváky to znamená, že jejich intelektuální spása je na dosah.“

Podobně připravované představení vidí další z jeho souputníků, herec Jakub Hekl. „Je to inscenace, která je jakousi improvizací a parodií díla a her Williama Shakespeara. Vychází z textu, který vznikl tak, že tři angličtí herci improvizovali na základě jeho her a svých znalostí těchto her,“ vysvětluje Jakub Hekl s tím, že tuto shakespearovskou nekorektní meditaci přivedli na svět Adam Long, Daniel Singer a JessWinfield.

„Naše uchopení je velice pestré. Máme tam repující část, je tam něco jako fraška, scénické čtení a další. V podstatě se jedná o revue seskládanou z jednotlivých vstupů na téma shakespearovských her,“ doplnil Jakub Hekl.

Dílo anglických autorů, které vsetínští diváci uvidí, si klade za cíl hravou formou a s velkým nadhledem během dvou hodin sehrát všech 36 shakespearových her a 154 jeho sonetů.

Vsetínští divadelníci se tak touto inscenací snaží přinést do svého města ducha alžbětinského divadla. Herci se představí v renesančních kostýmech. Diváci se mohou těšit na skvostnou scénu Mirky Němcové a překvapivé ztvárnění ženských rolí jedním z protagonistů.„Na alžbětínském divadle nemohly hrát ženy, my to dodržíme. Jeden z nás, nebudu prozrazovat kdo, hraje všechny ženské postavy,“ řekl Jakub Hekl.

Premiéru komediálního představení Souborné dílo Williama Shakespeara ve zkrácené verziodehrajívsetínští herci v sobotu 7. srpna na letní scéně za Divadlem v Lidovém domě. Začátek je naplánován na 20.30 hodin. V hlavních rolích se představí Pavel Rejman, Jakub Hekl a Pavel Čevela. Repríza je předběžně naplánována na čtvrtek 2. září.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín