Dětská hřiště jsou otevřená, návštěvníci ale musejí dodržovat omezení

06.03.2021 10:44

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice nechala otevřená neoplocená dětská hřiště na území města i místních částí. I na těchto místech ale občané musejí dodržovat vládou schválená opatření proti šíření koronaviru.
„Městská policie nebude občany z dětských hřišť vykazovat, pokud budou dodržovat opatření. Není ale možné, aby se na hřišti v jednom momentě sešlo deset maminek s dětmi bez patřičných rozestupů či dokonce bez roušky či respirátoru. Cílem není represe, ale prevence před nákazou,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.
Podle něj je situace vážná a lidé by neměli nebezpečí podceňovat. „Ačkoliv čísla ve Zlínském kraji tentokráte patří v České republice k nejnižším, počet nakažených i v našem regionu stoupá,“ upozornil Němec. Zhoršuje se také situace v kroměřížské nemocnici. „Nemocnice se plní. Od minulého týdne se počty hospitalizovaných navyšují,“ dodala ředitelka nemocnice Lenka Mergenthalová.
Podle ředitele Libora Kubiše městská policie v ulicích města působí zatím především preventivně. „Na přestupky upozorňujeme. Snažíme se na občany působit pozitivně, aby opatření dodržovali. Pokud ale zjistíme opakované porušování, přijde na řadu uložení sankce,“ varoval Kubiš. Strážníci mohou na místě uložit pokutu až do výše deset tisíc korun. Pokud občan s pokutou nesouhlasí, věc bude řešit správní orgán, který může uložit i vyšší sankci.
Přísnější opatření proti pandemii koronaviru platí v České republice od pondělí. Zahrnují například uzavření mateřských i základních škol, povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách a minimálně zdravotnickou roušku venku v zastavěném území a také omezení pohybu v podobě zákazu cestování mezi okresy.
„Město kromě opatření uvnitř úřadu spočívající v omezení kontaktů mezi zaměstnanci a dodržování zvýšených hygienických opatření a zajištění provozu krizové základní a mateřské školy pro zaměstnance složek integrovaného záchranného systému, zdravotníky a další profese stanovené státem omezilo MHD, která jede v prázdninovém provozu. Uzavřena byla i hřiště u škol a uzamčena podle doporučení vlády byla oplocená sportoviště ve městě i místních částech,“ dodal Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž