Děti se do kroměřížských škol a školek vrátily bez větších problémů

14.04.2021 07:04

KROMĚŘÍŽ - Také do kroměřížských mateřských a základních škol se v pondělí 12. dubna po měsících opět vrátily děti. „Do lavic základních škol dorazila polovina žáků prvního stupně, budou se po týdnu střídat s druhou částí dětí. Do mateřských škol mohli nastoupit předškoláci a děti zaměstnanců složek záchranného integrovaného systému, zdravotníků, učitelů a pracovníků sociálních služeb. Kromě dodržování dlouhodobě platných hygienických pravidel je poprvé čekalo také testování,“ informoval tiáskový mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
„Chtěla bych poděkovat všem – rodičům, dětem i vyučujícím za to, že situaci kolem testování zvládli. Oceňuji zodpovědný přístup všech rodičů, byť mnozí s opakovaným testováním dětí nebo nošením roušek nesouhlasí. Nezbývá nám ovšem nic jiného, než se řídit metodickými pokyny ministerstva školství,“ řekla Daniela Hebnarová a dodala, že pravidelná prezenční výuka a kontakt mezi sebou navzájem jsou pro děti důležité a přínosné.
Děti, které neprojdou testováním, protože si to jejich rodiče nepřejí, musí zůstat doma. Takových případů zaznamenaly školy celkem zhruba desítku. „V žádném z našich školských zařízení jsme nemuseli řešit vážnější problémy. Pokud měli rodiče jakékoliv výhrady nebo připomínky k postupům daným ministerstvem školství, obraceli se na vedení jednotlivých škol už v minulém týdnu a na dnešek již měli potřebné informace a byli připraveni,“ doplnil Jiří Pánek, vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy.
Žákům, kteří ze zdravotních důvodů nemohli podstoupit antigenní test výtěrem z nosu, byla nabídnuta náhradní varianta. U jediného dítěte byl dnes výsledek testu pozitivní. Tento žáček nyní musí absolvovat kontrolní PCR test a v případě potvrzení pozitivity zůstat doma.
„Ve školských zařízeních je i po otestování třeba dodržovat některá pravidla. Zaměstnanci škol musí požívat respirátory, žáci základních škol zdravotnické obličejové roušky splňující standardy stanovené ministerstvem zdravotnictví, děti v mateřských školách nemusí používat ochranu úst a nosu. Ve třídách je třeba často větrat, doporučena je venkovní výuka, samozřejmostí je dodržování hygieny rukou a používání desinfekce,“ dodal tiskový mluvčí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž