Děti asistovaly policistům při kontrole vozidel

02.10.2021 13:14

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Do ulic Valašského Meziříčí vyrazila ve čtvrtek 30. září dětská dopravní policie. Školáci asistovali policistům a strážníkům při měření rychlosti, kontrole vozidel či dechových zkouškách.

„Do oblíbené akce, kterou pořádá místní komise BESIP ve spolupráci s Policií ČR a Městskou policií Valašské Meziříčí se zapojily čtyři smíšené hlídky žáků 4. a 5. tříd. Pod dohledem policistů a strážníků kontrolovaly řidiče na ulicích Křižná, M. Alše, Kouty a v Poličné,“ sdělil tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.
„Děti pomáhaly s kontrolou technického stavu a povinné výbavy vozidel, používání bezpečnostních pásů či při dechových zkouškách na alkohol. Tradičním smyslem akce bylo představit školákům povinnosti řidičů apráci policie. Samotné řidiče pakměla upozornit na nezbytnost dodržování dopravních předpisů. Velké díky si zaslouží všichni příslušníci státní a městské policie, kteří s dětmi skvěle pracovali,“ nešetřila chválou místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Pro poctivé řidiče měly děti přichystány usměvavé „smajlíky“ a hříšníci obdrželi jejich zamračené protějšky. „Osobně mě mile překvapily reakce některých řidičů, kteří s dětmi nejen ochotně spolupracovali, ale dokázali jejich práci také ocenit. Skupinka v Křižné si tak vysloužila jako odměnu za kontrolu čerstvé koláčky a ovoce, což udělalo dětem velkou radost,“ navázala místostarostka Yvona Wojaczková.

Školáci pak společně s policisty a strážníky zastavili 157 vozidel a zjistili celkem 14 prohřešků. „Jednalo se například o zapomenutý řidičský průkaz či zelenou kartu, což byl častý nešvar. Ve dvou případech se podařilo odhalit propadlou technickou kontrolu, nepoužití pásů a jeden řidič překročil nejvyšší povolenou rychlost v obci o více než 20 kilometrů v hodině.  Tyto přestupky řešili policisté s řidiči udělením blokové pokuty nebo domluvou,“ doplnila Soňa Valchářová, vedoucí odboru dopravně správních agend radnice.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí