Další hřiště v Uherském Hradišti se dočkají výměny herních prvků

26.08.2021 07:55

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Město Uherské Hradiště postupně modernizuje dětská hřiště. Dřevěné herní prvky na mnoha hřištích v Uherském Hradišti dosloužily, a proto je nahradí průlezky, houpačky a jiné atrakce s vysokou pevností a dlouhou trvanlivostí. V závěru srpna město začíná s komplexní obnovou hřišť v Kunovském lese a v Jarošově Na Návsi, v září budou následovat hřiště v Sadové 1031, Na Rybníku, ve Staré Tenici a v Míkovicích.
„Velká letošní revize dětských hřišť nepřinesla na začátku roku dobrou zprávu – desítky dřevěných herních prvků na dětských hřištích byly označeny jako nevyhovující a musely být odstraněny. Nyní je město postupně nahrazuje novými,“ uvedl tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. 
„Nejde jen o to, že technická a bezpečnostní kritéria revize jsou velmi přísná, ale je nutné si přiznat, že v první řadě jde o bezpečnost našich dětí. Životnost dřevných prvků je naplněna, některé již mají za sebou i více než 12 let. Dřevěné prvky degradují poměrně rychle a silně se na nich podepisují povětrnostní podmínky. Prvky, které neprošly revizí, postupně odstraňujeme a podle možností hřiště obnovujeme. Všechna hřiště ale nejde opravit najednou, proto prosíme občany o jistou míru trpělivosti,“ vysvětlil místostarosta města Čestmír Bouda.
Na konci srpna začíná město opravovat dětská hřiště v Kunovském lese a Na Návsi. Na tato hřiště budou použity prvky s použitím takových materiálů, které vyžadují minimální následnou údržbu.  Dětská hřiště budou pro všechny věkové skupiny dětí. Herní prvky budou odolné, bezpečné a velmi atraktivní.
V září město plánuje revitalizace dalších dětských hřišť, kde také dřevěné prvky již neodpovídají normám a jsou proto určené k likvidaci. Při obnově vybavení hřišť by se  v Sadové 1031 měla objevit nová sestava s houpačkami a se skluzavkou, kolotoč a kládová houpačka. Na Rybníku se děti mohu těšit na vysoký domeček s tubusovou skluzavkou, houpadla a kládovou houpačku. A ve Staré Tenici plánuje město velkou sestavu se skluzavkami a tunelem, dvojhoupačku s hnízdem, kládovou houpačku a jednotlivá houpadla.
„Rozšiřovat budeme i dětské hřiště v Míkovicích U Přehrady. Na ploše přibude nová sestava se skluzavkami, trojhoupačka s hnízdem, kolotoč a work out sestava. Místní komise Míkovice na obnovu dětského hřiště s work out prvkem dala finanční příspěvek 800 tisíc korun,“ popsal místostarosta Bouda.
Hřiště v Kunovském lese a v Jarošově si vyžádají náklady 2,1 milionu korun, přičemž na financování hřiště v Jarošově se půl milionem korun podílí Místní komise Jarošov. Hřiště v Sadové 1031, Na Rybníku, ve Staré Tenici  a v Míkovicích budou stát celkem 3,1 milionu korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště