Cena Makropulos pro Valašské Meziříčí

14.10.2021 10:55

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Významné ocenění za dlouhodobou práci v oblasti podpory kvality života a potřeb seniorů obdrželo v říjnu město Valašské Meziříčí od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.
Valašskomeziříčská radnice aktivně pracuje na programech podporujících vysokou kvalitu života starší generace obyvatel, které realizuje ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR.
„I díky tomu jsme se stali Referenčním Zdravým městem v seniorské problematice, což je pro nás nejen úspěch, ale také závazek do budoucna. Velký podíl na tom má naše Koncepce přípravy na stárnutí populace, z níž při plánování aktivit a dalších postupů vycházíme. Stali jsme se tak inspirací pro další města a obce v České republice. O to víc mě těší, že naši práci nyní ocenilo také Ministerstvo zdravotnictví,“ neskrývala spokojenost místostarostka Zdislava Odstrčilová.
V Emauzském opatství v Praze tak město Valašské Meziříčí převzalo jako jediný laureát CenuMakropulos za rok 2021. „Součástí ocení je i finanční prémie 300 tisíc korun, kterou využijeme na podporu další aktivit seniorů. Této oblasti se v rámci koalice soustavně věnujeme posledních sedm let. Také díky spolupráci smístním klubem seniorů, jenž sdružuje přes 300 našich občanů, se nám daří starší generaci obyvatel aktivně zapojovat do života ve městě,“ navázala místostarostka Yvona Wojaczková.
Město Valašské Meziříčí přitom v oblasti podpory kvalitního života starší generace občanů sbírá ocenění pravidelně. „V roce 2018 jsme zvítězili v soutěži Obec přátelská seniorům, kterou vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jsme také držitelem dvou takzvaných kulatých razítek dobré praxe v práci se seniory od Národní sítě Zdravých měst, což je ocenění ukázkových aktivit fungujících ve městech, obcích a regionech. Navíc se nám jako prvním ve Zlínském kraji podařilo rozjet projekt seniorských obálek,“ vyjmenovalajen část úspěchů Alena Střítezská z oddělení rozvoje města.

Cena Makropulos

Je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka, která domýšlí odvěkou lidskou touhu po nekončícím životě. Poselství hry je možno chápat i tak, že nestačí jen přidat léta životu, ale je nutné přemýšlet o kvalitě života přidaných let. Ocenění se uděluje každoročně mimořádným a v praxi osvědčeným projektům, které řeší zdravotní a zdravotně sociální potřeby seniorů v České republice. Může být udělena obci, městu nebo nestátní neziskové organizaci. Cenu Makropulos představuje skleněný hranol s pergamenem a pečetí v etuji a peněžní šek v hodnotě 300 tisíc korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí