Budova SENIORU B bude zateplená ještě letos

02.05.2021 11:59

OTROKOVICE - Zateplení fasády budovy je jedním z nejúčinnějších řešení, jak uspořit náklady na vytápění. Otrokovická radnice proto vynaloží přibližně 7,4 milionů korun na dokončení zateplení objektu SENIORU B. Práce začnou v květnu a přibližně za půl roku by měl být objekt budovy kompletně zateplen.
„Budova Senioru B v ulici K. Čapka 1615 byla v minulém roce zateplena v částech jižní a východní fasády, které byly v nejhorším technickém stavu. Letos se zateplí zbývající fasády, a to severní a západní.„V rámci rekonstrukce se vymění všechna okna a dveře za nová plastová ve stejné barvě jako je tomu doposud. V místnostech s přístupem na lodžie budou rozšířeny balkonové dveře na průchozí šířku min. 900 mm. Výjimku budou tvořit hlavní automatické vstupní dveře, které zůstanou zachovány a dveře do místnosti pro odpad s chlazením. Celý objekt bude zateplen kontaktním zateplovacím systémem tloušťky 140 mm. Po zateplení se provede tenkovrstvá probarvená omítka v cihlové barvě,“ uvedl Aleš Doležel z odboru rozvoje města, který má stavbu na starosti.
„Pokračujeme v obnově majetku ve vlastnictví města. Naším cílem je nemovitosti průběžně opravovat a udržovat tak, aby nedocházelo k jejich znehodnocení a prodloužili jsme tím jejich životnost,“ řekla starostka města Hana Večerková.
Otrokovický SENIOR B poskytuje 74 lidem domov pro seniory a odlehčovací služby. „Využijeme loňské zkušenosti s první fází rekonstrukce a snížíme náročnost prací pro klienty. Platí, že každý klient nebude využívat svůj byt maximálně v rámci jednoho dne, zhruba od 8 – 17 hodin. Moc děkujeme městu Otrokovice za zajištění rekonstrukce domova. Vedle úspory energií naši klienti oceňují zejména rozšíření vstupů na balkóny, kde se tak dostanou i imobilní klienti či pohybující se s dopomocí a také přizpůsobení provádění rekonstrukce životu v domově,“ sdělil ředitel SENIORU Otrokovice Zdeněk Mikel.
Úspora energie u správně zatepleného domu se pohybuje kolem 30 – 60 procenty. Návratnost ceny zateplení ve snížených cenách za energie se odhaduje v rozmezí tří až pěti let. Pro osoby žijící v zateplené budově se výrazně zlepšují podmínky pro život. Zateplení snižuje hlučnost z okolí, eliminuje nemoci, jako například revmatismus, alergie, nachlazení apod.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice