Během Letní filmové školy budou prohlídky věznice

22.07.2024 08:00

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V rámci Letní filmové školy 2024, která se v Uherském Hradišti uskuteční od 26. července do 1. srpna, proběhne hned několik akcí  a aktivit souvisejících s věznicí. Připraveny budou komentované prohlídky věznice či site specific projekce filmu Jen o rodinných záležitostech na nádvoří věznice.  

Komentované prohlídky během Letní filmové školy 2024: Pátek 26. července, sobota 27. července, neděle 28. července, úterý 30. července, středa 31. července, časy: 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00 hodin.

„O veškeré prohlídky prostor bývalé věznice je neustále enormní zájem a počet míst na každou prohlídku je omezen, nutná je rezervace přes rezervační systém zde. Rezervace se otevírají 14 dnů před daným termínem,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.

Projekce ve věznici: Jen o rodinných záležitostech - Pondělí 29. července, 21:30 - 23:39, Věznice Uherské Hradiště. Režie: Jiří Svoboda / ČSFR 1990 / 114 + 15 min. / DCP / česky. Úvod: Iva Hejlíčková.

Věznice bude zpřístupněna také v září: Areál bývalé věznice bývá zpřístupňován také v rámci Dnů evropského dědictví. „Zásluhou Moravského zemského muzea a ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a spolkem Memoria proběhnou ve věznici komentované prohlídky také letos. Uskuteční se v rámci Dnů evropského dědictví ve dnech 7. a 8. září při Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Upozorňujeme však, že také v tomto případě bude nutné provést rezervaci,“ zdůraznil Jan Pášma.

Mnoho možností podívat se do areálu před jeho komplexní rekonstrukcí již k dispozici pravděpodobně nebude, ale vypravit se tam je možné prakticky kdykoliv, i když ne fyzicky nýbrž virtuálně. K dispozici je nová imersivní expozice Za zdí, kterou ve formě mobilní aplikace s prvky rozšířené reality připravila nezisková organizace Historia Futurae ve spolupráci se spolkem Memoria. Uživatelé se s historií věznice seznámí na šesti stanovištích rozprostřených okolo vězeňské zdi. Expozice nabízí třeba pohled na areál věznice z ptačí perspektivy, prohlídku cely – samotky nebo interaktivní dobový výslech. Absolvování virtuální expozice zabere necelou hodinu. 

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště