Austin Valach Open pro Slovensko 1, NK Austin 161 a Szentendrei Postupice

09.07.2024 08:02

VSETÍN - Antukové kurty vsetínské Sokolovny se staly v sobotu 6. července dějištěm 28. ročníku mezinárodního nohejbalového turnaje trojic Austin Valach Open. Záštitu nad ním převzal starosta města Jiří Čunek.
Pořadatelé rozdělili zúčastněné týmy do tří kategorií. V té výkonnostní se desítka trojic utkala nejprve ve dvou pětičlenných skupinách, z nichž vždy čtyři nejlepší postoupily do vyřazovací fáze. Až do finále prokráčela družstva Slovensko 1 a Valmez, v jejichž sestavách se objevili bývalí členové vsetínského oddílu NK Austin Jan Chalupa (Slovensko 1), Daniel Bílý a Tomáš Andris (oba Valmez). Vítězem turnaje se v této kategorii nakonec stalo Slovensko 1, které ovládlo finále 10:7, 10:7. Třetí skončilo Slovensko Alfa v sestavě s dalšími exvsetínskými hráči Petrem Gargulákem a Jánem Brutovským, když v boji o bronz uspělo proti Čelákovicím 10:9, 10:5.
Do kategorie rekreačních hráčů se přihlásilo osmnáct týmů. Ze čtyř základních skupin si účast v play-off zajistily vždy tři nejlepší. Na prvenství dosáhl favorizovaný celek NK Austin 161, jehož dres hájily kromě hlavního pořadatele turnaje Víta Zgarby legendy světového nohejbalu Richard Makara a Karel Bláha. Tento tým si ve vsetínském finále poradil s Radegastovnou U Lva (David Doležel, Radim Olšák, Tomáš Vala) 10:6, 10:7. Bronzový post zaujalo další domácí uskupení Nebojsa (Karel Švirák, Jan Vychopeň, Rostislav Dorňák), které v utkání o třetí post přehrálo NK Kysuce 10:5, 10:9.
Letošní Austin Valach Open si v samostatné kategorii zahrála i šestice družstev žen. Ta se nejprve utkala systémem každé s každým a na čtyři nejlepší následně čekala vyřazovací fáze. V základní části dominoval a v play-off svou sílu potvrdil maďarský celek Szentendrei Postupice, který ve finále zvítězil nad Czech Wildgirls 5:10, 10:6, 10:2. Třetí místo bralo Slovensko ženy A v sestavě se vsetínskou rodačkou Miroslavou Perunovou, když vyhrálo nad polským Kobiety Lodž 10:7, 10:8.
Michal Horský a Vlastimil Langer
Foto: Radovan Kocúrek