Astronomický kroužek při valašskomeziříčské hvězdárně je otevřen všem mladým zájemcům.

27.03.2021 15:03

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Každou středu v 16 hodin, bezpečně on-line z domova a nově i bez zaplaceného školného. „Virtuální schůzky členů astronomického kroužku při Hvězdárně Valašské Meziříčí jsou nyní přístupné všem a zdarma. Stačí se jen připojit,“ uvedl mluvčí hvězdárny Josef Beneš.
„Chceme dát příležitost proniknout do tajů astronomie a příbuzných oborů také dětem ze vzdálenějších míst,“ vysvětlil vedoucí kroužku a odborný pracovník hvězdárny Radek Kraus.
Před týdnem zapojil do činnosti kroužku rodiče řádných členů. Připojilo se i několik dětí, které kroužek navštěvovaly v minulosti. Každý si doma podle návodu mohl připravit ze škrobu a vody takzvanou Newtonovskou kapalinu, na níž lze prokázat existenci makromolekul. Potom už se děti věnovaly astronomii.
Tuto středu publikum rozšířili školáci přihlášení na letní pobytový nebo příměstský astronomický tábor. „Předvedli jsme si chemické pokusy zaměřené na vitaminy, které lze snadno opakovat i v domácích podmínkách. Také jsme si pověděli, co zajímavého se děje na březnové obloze, blíže jsme se věnovali hvězdě Sirius,“ prozradil Kraus.
„Moc se nám to líbilo, zvláště pokus s vitaminy,“ shodli se dvanáctiletý Mirek Ondryáš a jeho o tři roky mladší sestra Alžběta z Tiché na Novojičínsku. „Odhalili jsme bonbóny, které vitamin C vůbec neobsahovaly, i když podle údajů na obalu tam měl být,“ prozradili mladí badatelé, kteří už se těší do hvězdárny na letní astronomický tábor. Mirek na něj přijede potřetí, jeho sestra poprvé.   
Případní další zájemci o účast na on-line schůzkách astronomického kroužku mohou napsat na rkraus@astrovm.cz nebo na info@astrovm.cz, odkud získají potřebné přihlašovací znaky.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí 

Pod foto: Radek Kraus při vitaminovém pokusu.